Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Skatulyácska

2010.04.16
Mesés évadzárás Székelyudvarhelyen - Krónika

Az évad utolsó bemutatójára készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata, a Skatulyácska kisasszony gyerekelőadást ma délelőtt mutatják be. A darab rendezője, Szilágyi Regina ezúttal hagyományos mesét állított színpadra.

A rendezőt, aki egyébként a szatmárnémeti Harag György Társulat bábtagozatának vezetője, a tavalyi A Félőlény című meseelőadás rendezőjeként ismerhette meg a székelyudvarhelyi közönség. „Idén szerettem volna visszanyúlni a klasszikus mesék világához, és egy olyan darabot rendezni, amely már rég nem volt sehol sem műsoron, és amelyben a klasszikus karakterek jelennek meg: királykisasszony, boszorkány vagy az elvarázsolt királyfi – mondta a rendező.

Hozzátette: Gyerekkoromban láttam ezt a mesét mesejátékként a tévében, és nagyon mélyen megmaradt bennem a boszorkány figurája miatt”. A rendező elárulta, az udvarhelyi társulatban mindenki a boszorkány szerepére pályázott, a választás Márton Rékára esett. „Megpróbáltam olyan boszorkányt faragni belőle, aki nem is anynyira gonosz, mint inkább humoros figura, hogy ne ijessze meg a kicsiket” – avatott be a részletekbe Szilágyi Regina. A rendező Szabó Boglárka fiatal jelmeztervező munkáját is méltatta, elmondása szerint ötletes és nagyon látványos jelmezek születtek.

A közel egyórás előadás valójában a felnőtté válás történetét mutatja be a gyerekeknek. Tordon Ákos 30 éve írt meséje klasszikus királymese: becsület és csalfaság, bátorság és gonoszság, csoda, varázslat mind megtalálhatók benne, úgy játszadozva ezekkel, ahogy azt a modern mesék a rendező szerint már elfelejtették. Az előadást ezen a héten naponta 10, illetve 12 órától láthatják a székelyudvarhelyi gyerekek, majd azt követően, április 19–23. között a társulat Csíkszeredában vendégszerepel a meseelőadással.

Szerző: Csáki Emese
Krónika / 2010. április 13.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.