Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Senki sem tökéletes avagy nincs, aki hidegen szereti

2009.12.13


- zenés vígjáték két felvonásban -

Rendező Megyeri Zoltán m.v.
Koreográfus Lőrincz József
Díszlet/Jelmez Megyeri Zoltán m.v. és Kubanek László m.v.
Súgó Kolozsi B. Ilona
Fény Toásó István


DZSÓ Posta Ervin
DZSERI

Benedek Botond-Farkas

VIRÁG Mezei Gabriella
SPECC Tóth Árpád
OZGÚD Dunkler Róbert
BÁJNSZTOK Szűcs-Olcsváry Gellért
GLÉDISZ P. Fincziski Andrea
I. LÁNY A BÁRBAN - OLGA - NELLI (POLJAKOV TITKÁRNŐJE) László Kata
II. LÁNY A BÁRBAN - KRISZTI Szász Kriszta
III. LÁNY A BÁRBAN - VINNI Jakab Orsolya
I. GENGSZTER Dénes Gergely
II. GENGSZTER Lőrincz József
III. GENGSZTER Vidovenyecz Edina
RENDŐRFŐNÖK Kulcsár-Székely Attila
RENDŐRNŐ - RIKKANCS - GARÁZSMESTER - KISNAPÓLEON EMBERE Varga Márta
PINCÉRNŐ - DIZŐZ Márton Réka
POLJAKOV- KISNAPÓLEON Csurulya Csongor
FOGHEGY CSÁRLI - BOY- KISNAPÓLEON EMBERE Antal D. Csaba
KISNAPÓLEON EMBERE Istók Domokos

Az alapötlet és a történet:
A darab alapötletéül Billy Wilder: Van, aki forrón szereti című filmje szolgált. Verebes István 1996-ban ez alapján rendezte meg a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban az előadást. Neki támadt az az ötlete, hogy hallás után írják le a filmben elhangzott szövegeket, és aztán abból készüljön a szövegkönyv, amit megtűzdeltek az épp aktuális slágerekkel. Így született meg a Van, aki forró szereti első színpadi változata, melynek címe: Senki sem tökéletes, vagy nincs, aki hűvösen szereti.
A történet aktualitása humorosságának köszönhető, már az alaphelyzet is a komikum forrásául szolgál. Két férfi egy női zenekar tagjaként menekül a gengszterek elől, kik el akarják tenni őket láb alól, mert egy gyilkosság szemtanúi voltak. Dzso és Dzseri azonban a furfangosságnak és egy kis segítségnek köszönhetően Floridába szökik. Egy hálókocsiban kell tölteniük az éjszakákat a zenekar lánytagjaival együtt, kik hamar bizalmukba fogadják őket. A szerepcserék számtalan komikus helyzetet eredményeznek, főként, hogy egész idő alatt senki nem veszi észre, hogy Dzsozefin és Dzseráldin valójában nem az, akinek látszik. A komikum alkotja a történet gerincét, a szálak bonyolódnak, Virág, a főszereplőnő izgalmas „viszonyokba” keveredik, de végül minden elrendeződik. Megmenekül a gengszterek elől a két mókamester, és az is kiderül, ki szereti forrón, és ki hidegen...

A film: 

Billy Wilder 1959-ben rendezte a filmváltozatot. Sugar Kane szerepét Marilyn Monroe, Joe/Josephine szerepét Tony Curtis,  Jerry/Daphne szerepét pedig Jack Lemmon játszotta.

A történet 1929-ben a szesztilalom idején játszódik. A rendőrfőnök razziát tart egy titkos lokálban, ott zenél Joe és Jerry. A két muzsikus egy gyilkosság szemtanújává válik, így, mivel nincs más választásuk, jelentkeznek egy női zenekarba! Ám maguk is meglepődnek, amikor női ruhába bújva felvételt nyernek. Csak akkor jönnek rá, hogy milyen nagyszerű lehetőségre tettek szert, amikor felszállnak a vonatra, amellyel az együttes Floridába indul, ugyanis egy hálókocsiban kell tölteniük az éjszakákat a zenekar lánytagjával, kik hamar bizalmukba fogadják az új „lányokat”. Az énekesnő, Sugar Kane egy igazi bombázó, akibe mindkét nőimitátor halálosan beleszeret. Esélyük azonban vajmi kevés, ugyanis Sugar nem randizik hölgyekkel, de még csak csóró urakkal sem. Joe-nak azonban van már egy terve: lányként Sugar bizalmába férkőzik, két fellépés között viszont átöltözik, és gazdag playboynak adja ki magát, aki nagyon is tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy Sugar kedvébe járjon. Jerry-nek eközben egy lelkes udvarlója akad, aki házassági ajánlatot is tesz neki. A gondtalan élet azonban hamar véget ér, a gengszterek még Floridában is rátalálnak a két férfira. A milliomos segítségével sikerül ismét megszökniük, s ezek után Joe, Sugar legnagyobb örömére felfedi igazi énjét. Amikor Osgood előtt Jerry is leveti az álarcot, az rendíthetetlen nyugalommal megállapítja, hogy senki sem tökéletes.

Billy Wilder felejthetetlen vígjátéka több, mint negyven éve a filmtörténet egyik legismertebb és legközkedveltebb darabja, kirobbanó sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Marilyn Monroe  és Jack Lemon Golden Globe díjat kapott mint legjobb női és férfi szereplő, valamint maga a film is elnyerte a legjobb komédia és musical Golden Globe díját. A jelmeztervező Orry Kelly pedig Oscar díjat kapott a ruhakölteményekért.

forrás www.szinhaz.ro

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.