Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az utolsó bemutató 2009-ben

Az utolsó bemutatót játsszák

Kep Ken Ludwig jegyzi azt a komédiát, melyet Csillagok Buffalóban címmel játszik premierként a Tomcsa Sándor Színház – ma 19 órától a Művelődési Ház nagytermében látható a kétfelvonásos darab. Az előadás rendezője az Egerből érkezett Pálfi Zoltán, aki jómaga egykor színészként, most pedig a szakmából némelyest visszavonulva, rendezőként igyekszik önmagát megvalósítani. A napokban tartott sajtótájékoztatón vele beszélgettünk.

Barabás Blanka Ez az utolsó bemutatója a Tomcsa Sándor Színháznak, a darab kivitelezését is egy vendégszínésszel, Bandi And­rás Zsolt segítségével oldották meg. A színész is, rendező is dolgozott már együtt az ud­var­helyi társulattal, de mégis, ahogy Pálfi Zoltán fogalmazott a munkafolyamatról, változott az összetétel időközben, új emebereket kellett megismer­ni, ez kihívás, tele van izgalmakkal, ugyanakkor fe­le­lősség is, mert sok embert kell összefogni. 2001-ben a Komá­m­asszony, hol a stukker című előadást rendezte itt, odahaza viszont a rendezés mellett a produceri munkába is belekóstolt. Erről a történésről úgy nyilatkozott, az ember ahogy öregszik, változik a szakmához való hozzállása, míg korábban sosem adta volna a fejét rendezésre, addig most úgy látja, ha választania kellene, a rendezés mellett döntene a feladat komplexitása miatt.
A színház kérése volt, hogy vígjáték legyen az évad utolsó darabja, jgy aztán közös megbeszélés alapján választották Ken Ludwid komédiáját. A darab témája a színházi életről szól, színészekről, hétköznapjaikról, így a civilek, a nézők is megérthetik ezt a furcsa világot. Mindenképpen szórakoztatni akarnak, nem tinglitangli módon, ugyanis a rendező reméli, hogy a né­ző­ben gondolatokat is ébresz­te­nek a nevetés mellett – felismerheti a nagyérdemű, hogy a színész is csak ember, hasonló gondokkal, vidám és szomorú történetekkel, mint bárki más. A félreértések mosolyogtató változatát mutatják be a klasszikus humor eszközeivel. A díszlet, a környezet és a jel­me­zek szegényesek, ugyanis egy lepukkanóban lévő színházzal lesz dolgunk, Buffa­ló­ban...
Egy előadás olyan, mint egy gyerek születése, az olvasópróba, mint a fogantatás, olyan, közben a gyerek fejlődik, akárcsak az előadás, s a lényeg, hogy csak a végén tudjuk meg, mi lesz belőle. Akkor viszont már nem tudunk változtatni rajta, de egy biztos, a mienk – fogalmazott a rendező a munkáról, továbbá a beszélgetés végén elmondta, szereti a várost, valamint azokat, akikkel együtt dolgozhatott, és reméli, hogy lesz még alkalom a találkozásra.
Ma a Tomcsa Sándor-bemutatóbérletesek, április 10-én, pénteken 19 órától a Nyírő József-bérlettel, április 21-én, kedden 19 órai kezdettel a Tamási Áron diákbérlettel, szerdán, 22-én szintén 19 órától a Fekete István diákbérlettel rendelkezőket várják – szabadon is válthatók jegyek.

A szerző
Ken Ludwig számos sikert aratott a Broadwayn, Londonban és az egész világon, megnyerte a Laurence Olivier-díjat, London legmagasabb színházi elismerését, valamint két jelölést Tony-díjra és két Helen Hayes-díjat. Műveit több mint harminc országban játszották legalább húsz nyelven.

Pálfi Zoltán
1957-ben született Szegeden. 1978-ban kezdte színházi pályáját a Szegedi Nemzeti Színházban. Emellett dolgozott a budapesti Madách Színházban és a Nemzeti Színházban, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban és a Debreceni Csokonai Színházban. 1989 óta az Egri Gárdonyi Géza Színház tagja.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.